Tēja pret saaukstēšanos

Tēju bieži piemin kā lielisku profilaktisku, arī ārstējošu produktu, kas ir labs palīgs uzveicot klepu, iesnas, dažādus vīrusus un mikrobus. Arī pastāvīgai organisma imunitātes stiprināšanai viens no pirmajiem ieteikumiem gan no ārstu, gan veselīga dzīves veida veicinātāju, īpaši homeopātijas atbalstītāju puses, ir lietot dažādas tējas, īpaši mūsu reģionā ievāktās zāļu tējas.

Piemērotākās zāļu tējas saaukstēšanās profilaksei un ārstēšanai ir piparmētru, melisas, ehināciju, salviju, liepziedu, māllēpju, raudenes, aveņu lapu, brūkleņu mētru, vīgriežu, Islandes ķērpju, kumelīšu, žeņšeņa sakņu, kaltētu ābolu mizu, mežrozīšu augļu.

Lai ikdienas tējas dzeršana būtu atšķirīga un uzturvērtība augstāka, lai karstais dzēriens veidotos veselīgs un garšīgs, tējām ieteicams pievienot dažādas citas veselīgas, vitamīniem un vērtīgiem mikroelementiem bagātas piedevas.

Lūk, dažas no tām:

Ogas.

  • Dzērvenes ar savu vērtīgo vitamīnu un mikroelementu sastāvu ir pirmās, kuras iesaka lietot „slimošanas sezonā”. Dzērvenes var glabāt ne tikai vēsā vietā vai saldētavā, bet arī pēc senām tradīcijām – iemērktas medū.
  • Brūklenēm, līdzīgi kā dzērvenēm, ir izteiktas baktericīdas un antiseptiskas īpašības un liela deva nozīmīgā C vitamīna.
  • Arī upenes ir ļoti vērtīgas, nepilni 100 grami ogu satur C vitamīna dienas deva.
  • Pīlādžogas palīdz cīnīties ar kakla aizsmakumu un klepu.
  • Ļoti vērtīgi ir arī smiltsērkšķi, jo pateicoties lielajai C vitamīna devai un citiem mikroelementiem, to iekļaušana uzturā atalgosies labākā pašsajūtā un stiprinātā imunitātē. Jāpiemin, ka smiltsērkšķos ir taukos šķīstoši vitamīni, tāpēc, ja tos lieto svaigus, ieteicams saberztajām ogām pievienot arī kādu tējkaroti olīveļļas.

Visas iepriekšminētās ogas, ja tās ir glabātas svaigas, nav jāvāra, bet gan jāsaberž vai jāsablenderē, lai pēc tam pievienotu remdenai tējai.

Medus.

Mūsu pašu Latvijā ievāktais medus ir ļoti koncentrēts, tas pateicoties īsajai augu ziedēšanas sezonai. Medu nedrīkst pārkarsēt, tādēļ labāk ļaut tējai atdzist līdz 40 grādiem un tad pievienot vienu vai divas karotes šī vērtīgā dabas produkta.

Citrusaugļi.

Pievienot tējai īpašu C vitamīna devu ar citronu, apelsīnu, laimu, greipfrūtu šķēlītēm vai mandarīna daiviņām, palielinot dabisko vitamīnu uzņemšanas devu.

Vēl veselību stiprinošām tējām ir ieteicams pievienot dažādas garšvielas, piemēram, kanēli un krustnagliņas, kā arī nelielu sildošā ingvera šķēlīti vai karotīti sarīvētu cidoniju.

Lai garda tēja sasilda drēgnajos rudens vakaros un daba rūpīgi stiprina organismu, nodrošina to ar visu nepieciešamo! 

Foto: publicdomainpictures.net by Petr Kratochvil

One response to “Tēja pret saaukstēšanos

  1. Atpakaļ ziņojums: Brīvdienas – laiks iedvesmai un uzlādei! | Shape Sarunas·

Komentē!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s