Ābolu laiks

Smaržojoši āboli rāmi gozējas mitrajā zālē… Kā lai nepaceļ un neapēd… vienu, otru, trešo… Visa vasaras otrās puses un rudens sākšanās smaržu, garšu buķete iekļauta lietus lāsēm apklātajā, vēsajā ābolā… Bet ar katru nākamo dienu un katru nākamo ābolu šķiet, ka tā svaigēšana kļūst pārāk pierasta… Gribas ābolu, vasaras un rudens ražas mīluli, baudīt pēc iespējas dažādojot ikdienas ēdienkarti.

Ko tad pagatavot no āboliem?

Ievārījumu

Ja tam klāt vēl pieliek brūklenes, kartupeļu pankūkas ar to ziemā garšos lieliski.

Kompotu

Kā iztikt bez iemīļotā kompota? Nevajag iztikt… vajag tikai to pagatavot! Klāt liec plūmes, rozīnes, aprikozes, kaņēļstandziņu, krustnagliņas un mazu piparmētras lapiņu.

Čatniju

Garšos pikanti un būs lielisks aizvietojot tradicionālajām garšvielām.

Biezeni

Kāpēc ēst tos ar vairākiem E no veikalplaukta, ja vari pagatavot savējo, dabisko.

Sulu

Sula, ābolu koncentrāts, noderēs vienmēr!

Želeju

Vēja kūkas ar ābolu želeju…

Ābolu pankūkas

Lielākas un mazākas, plānās pildītās vai biezās rauga… Ieplāno kādu rītu sākt tieši ar ābolbrokastīm.

Ābolu plātsmaizi

Vienkārša pagatavošana, pietam uzreiz ilgākam laikam vai vairāk cilvēkiem. Palutini kolēģus un uzcep plātsmaizi tieši viņiem.

Ābolu kūku

Ābolkūka… smaržīga un garda. Liek domāt par lauku darbiem un ābolu vākšanu, kad tāda patiesi varētu iepriecināt visus darba rūķus.

Cepeškrāsnī ceptus ābolus

Tās ir vienas no bērnības atmiņām, kuras saistās ar gardajiem āboliem. Ābolus cepa malkas plītī… Bieži!

Ābolu uzpūteni

Kā rabarberu uzpūtenis vasaras sākumā, tā ābolu uzpūtenis vasaras beigās – absolūta gastronomiski sezonāla vērtība.

Biezpiena un ābolu sacepumu

Vienkārši pagatavojam sacepums, kuru uzburt pat nogurdinošas darba dienas vakarā. Nākamajā dienā ņem to līdzi uz darbu vai gabaliņu apēd brokastīs.

Svaigo dārzeņu vai augļu salātus ar āboliem

Variē ar sastāvdaļām, rotaļājies ar garšvielām un baudi ābolus – saldos, saldskābos, skābos…

Cepeti, kas pagatavots ābolu daivās

Pati līdz šim šādu cepeti neesmu gatavojusi, bet ēdusi gan vairākas reizes. Gaļa sanāk sulīga un garda, piemēram, gatavojot vistu, tā pārtop par medījumu, gaļa garšo pēc meža putna (vai pat zvēra!). Protams, lai tā garšotu mežiski, jāizvēlas arī atbilstošas garšvielas, bet pamatu medījuma garšai dod tieši āboli.

Žāvētus ābolus

Gards našķis, ko paķert līdzi uz darbu vai panašķēties, kad ļoti gribas, ko garšīgu, saldu, bet dabisku. Kā arī tā būs lieliska piedeva maizes zupai vai ķīselim. Atceros nomizotās ābolu daiviņas, kas savērtas virtenēs, allaž dekorēja virtuvi.

Ābolu vīnu

Vīndariem jāsarosās! Ja ābolu daudz, tad uzbrūvēt pašmāju vīnu ir laba ābolu potenciāla izmantošana.

Žāvētas ābolu mizas

Viena no gardākajām tējām, ko dzert rudenīgi drēgnos vakaros.

Ābolu sēkliņu skrubis

Sēkliņas sažāvē, vēlāk sasmalcini un pievieno medus, cukura vai cita skrubja bāzei.

.

Lai āboliedvesma (ābola svaigums, smarža, garša, vajadzīgie vitamīni un minerālvielas) gatavojot, baudot un cienājot pārējos!

P.s. Un kāda ir Tava āboliedvesma?

Komentē!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s